Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Hoelang gaat een boxspring mee?

Lekker slapen is heel belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Als je een nacht slecht hebt geslapen merk je dat niet alleen aan je humeur, maar ook aan hoe fit je bent. Hoe goed je kunt slapen is natuurlijk grotendeels afhankelijk van je bed. Een boxspring is een geliefde keuze voor mensen die op zoek zijn naar een comfortabel bed. Een boxspring is niet alleen super comfortabel, maar het geeft je slaapkamer ook een luxe look. 

Daarom is een boxspring de perfecte keuze voor mensen die houden van luxe, design en comfort. Want waarom zou je het niet allemaal kunnen hebben? Maar hoelang gaat zo’n boxspring dan mee? Als je besluit om te investeren in een goede boxspring, wil je natuurlijk wel weten hoelang je van dit bed kunt genieten. Daarom duiken we in deze blog dieper in de levensduur van alle onderdelen van een boxspring. Dan kun jij een goede keuze maken voor je perfecte boxspring. 

Levensduur van bedbodems

De bedbodem van een boxspring is de basis van het bed. De bedbodem heeft veel invloed op het comfort en de ondersteuning van de boxspring. Boxsprings hebben over het algemeen een erg lange levensduur, rond de 10 tot 15 jaar. De levensduur is daarbij wel afhankelijk van een aantal dingen zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen en het onderhoud. 

De kwaliteit van het gebruikte materiaal is heel belangrijk voor de levensduur van de bedbodem. Als je kiest voor een boxspring, investeer dan ook in een boxspring van goede kwaliteit. De bedbodem moet gemaakt zijn van goed, stevig hout en duurzaam metaal. Dat zorgt ervoor dat de basis van je boxspring goed staat. 

Om de levensduur van je boxspring nog extra te verlengen is het belangrijk om je bed goed te onderhouden. De bedbodem goed stofzuigen helpt om stofophoping te voorkomen en zorgt dat deze lekker fris blijft. Check ook regelmatig even de pootjes van je boxspring, als je merkt dat de schroeven wat los zitten, draai deze dan gelijk even aan. Als je boxspring ongelijk staat, verslijt deze sneller en dan kan het zijn dat er dingen stuk gaan. 

Levensduur van het matras

Het matras van de boxspring is natuurlijk ook hartstikke belangrijk. Het matras wordt op de bedbodem gelegd en speelt een grote rol in het comfort van je boxspring. De levensduur van het matras is heel erg afhankelijk van de materialen die gebruikt worden en de manier waarop het matras gebruikt, gereinigd en onderhouden wordt. Gemiddeld gaat een matras zo’n 7 tot 10 jaar mee. 

Het materiaal en het soort matras hebben een grote invloed op de duurzaamheid. Het is belangrijk om te kiezen voor hoogwaardige materialen zoals traagschuim of pocketveren. Deze materialen hebben vaak een langere levensduur dan de goedkope alternatieven. De stevigheid van het matras heeft ook invloed op de levensduur van je matras. Een goed ondersteunend matras houdt langer de vorm vast en blijft dus langer goed en comfortabel. 

Net zoals onderhoud belangrijk is bij de bedbodem, is het ook heel belangrijk bij het matras. Het is altijd aan te raden om een matrasbeschermer te gebruiken, dan hou je vocht en vuil weg van je matras waardoor je matras veel langer meegaat en ook nog eens langer fris blijft. Je kunt de matrasbeschermer dan eens in de zoveel tijd goed warm wassen en dan kan die weer een tijdje mee. Het is ook slim om het matras af en toe om te draaien, dan zorg je dat het gelijkmatig slijt en niet telkens op dezelfde plek belast wordt. Als je het matras grondig wil reinigen, raadpleeg dan altijd een expert. Matrassen moeten met zorg gereinigd worden en als je het niet goed doet, richt je meer schade aan dan reiniging. 

Levensduur van de topper

De topper is de laatste laag van de boxspring en dit is waar je daadwerkelijk op ligt. Een goede topper is de sleutel tot optimaal slaapcomfort, daarom wil je natuurlijk een goede topper met een zo lang mogelijke levensduur. Een topper heeft sowieso een kortere levensduur dan het matras, gemiddeld zo’n 5 tot 8 jaar. Het materiaal en de dikte van de topper hebben invloed op de duurzaamheid. Daarnaast is onderhoud ook hier van groot belang. 

Een topper is over het algemeen een relatief dun matras dat op het echte matras geplaatst wordt. Toppers kunnen van allerlei materialen gemaakt worden. De beste materialen voor een topper qua levensduur zijn het koudschuim en de latex toppers. Deze toppers houden lang hun vorm en blijven comfortabel. Toppers zijn er in verschillende diktes, een dikkere topper heeft over het algemeen een langere levensduur. 

De topper is het matras waar je daadwerkelijk op slaat. Dit onderdeel van je boxspring wordt dus het meest intensief gebruikt, daarom is het belangrijk om de topper goed te verzorgen en te onderhouden. Gebruik een hoeslaken en was deze regelmatig, probeer ook om je topper regelmatig even te luchten. Dit zorgt ervoor dat deze lekker fris blijft én langer meegaat. 

Zo verleng je de levensduur van een boxspring

Nu je weet wat de levensduur van alle onderdelen van een boxspring is, moet je natuurlijk ook weten hoe je deze levensduur kan verlengen. Als je goed met je boxspring omgaat en deze met liefde behandelt, heb je een geweldig bed waar je jaren van kunt genieten. 

Ten eerste is een matrasbeschermer heel handig om je matras te beschermen tegen stof, vocht en ander vuil. Het is een kleine moeite om een matrasbeschermer om je matras heen te doen en het heeft toch veel invloed op hoe lang je matras goed en fris blijft. Voordat je iets doet qua reiniging van je boxspring check dan even de onderhoudsinstructies, zo weet je zeker dat er niets mis kan gaan. 

Regelmatig je matrassen omdraaien is een geweldige manier om de levensduur van je matrassen te verlengen. Het slijten van je matras kun je natuurlijk niet tegengaan, maar door je matras te draaien zorg je dat het matras gelijkmatig slijt. 

De beste manier om de levensduur te verlengen is om te investeren in een boxspring van goede kwaliteit. De gebruikte materialen van het bed hebben een gigantische impact op de levensduur, als dit niet goed is dan maakt het niet uit wat je doet qua onderhoud en verzorging. Dat gaat niet helpen als de kwaliteit niet goed genoeg is. Onthoud: goedkoop is duurkoop! 

Mitch Huijer
Geschreven door

Mitch Huijer

Mitch Huijer is binnen het familiebedrijf HBeds mede-eigenaar. Mitch heeft als verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 11 jaar in de showroom. Tevens zorgt Mitch ervoor dat de showroom en de website beschikken over het beste assortiment mogelijk in de slaapcomfort-branche, én dit voor iedere portemonnee.

Lees meer van Mitch

Wat is het verschil tussen een boxspring en bed? Welk matras kun je het beste op een boxspring plaatsen? Hoelang gaat een matras mee? Hoe vaak dien je je bed te verschonen? Bedwantsen: wat is het en hoe kom je er van af? Beste matrassen voor buikslapers Beste matrassen voor zijslapers Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!