Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Afmetingen van een 1-persoonsbed

Een eenpersoonsbed is een geweldige aankoop, maar het is hierbij wel heel belangrijk dat je de juiste maat kiest. Ieder persoon is anders qua lichaamsbouw en natuurlijk wil je dan wel een bed waar je comfortabel in kunt liggen en slapen. Eenpersoonsbedden zijn heel erg geliefd omdat ze zo veelzijdig zijn. Een eenpersoonsbed zorgt voor een fijne slaapplek en geeft je ook nog genoeg ruimte in de slaapkamer. Dat is ideaal als je bijvoorbeeld een kleinere slaapkamer hebt en toch comfortabel wilt slapen. Eenpersoonsbedden zijn er gelukkig in vele soorten, maten en stijlen waardoor er voor iedereen een perfecte match bij zit.  

Lengtematen van 1-persoonsbedden

Voor een goede nachtrust is de afmeting van je bed heel erg belangrijk. Als je alleen slaapt, is een eenpersoonsbed een goede keuze. Een eenpersoonsbed is ideaal vanwege het compacte formaat en de veelzijdige toepassing ervan. Waar je wel op moet letten bij het kopen van een eenpersoonsbed is de lengtemaat. Je hebt vast weleens in een hotel geslapen waar het bed te kort was, dit is super vervelend en dan is het bijna onmogelijk om een comfortabele houding te vinden. 

De standaardlengte van een eenpersoonsbed verschilt van zo’n 190 tot 200 centimeter. Voor de meeste mensen zijn deze standaardmaten perfect, maar het is wel belangrijk om even rekening te houden met je eigen lengte en je slaaphouding. Zo hebben we een simpele rekensom waarmee je altijd het juiste formaat kiest. Tel 20 centimeter op bij je eigen lengte voor je hoofdkussen en voilà, je hebt de perfecte lengte maat.

Waar je ook even over na moet denken is de grootte van de slaapkamer. Je wilt natuurlijk een bed waar je comfortabel in kunt liggen, maar het bed moet ook nog in de slaapkamer passen. Zorg daarom dat je altijd even goed meet voordat je een bed uitkiest. En denk daarbij ook aan wat je belangrijk vindt. Wil je bijvoorbeeld ook nog genoeg plek overhouden in de slaapkamer? Dan moet je misschien voor een korter bed kiezen. Dan kun je alsnog lekker slapen, maar hou je ook genoeg vloerruimte over. 

Breedtematen van 1-persoonsbedden

Als je eenmaal de perfecte lengte hebt gevonden, moet je ook nog even nadenken over de breedte van het bed. Een eenpersoonsbed is natuurlijk al een stuk smaller dan een tweepersoonsbed. Maar er zijn wel nog verschillende breedtematen van eenpersoonsbedden. De standaardbreedte van een eenpersoonsbed verschilt van doorgaans tussen de 80 en de 100 centimeter. Ook hierbij moet je kijken naar je persoonlijke voorkeuren en de ruimte waarin het bed komt te staan. 

Een eenpersoonsbed van 80 centimeter breed is de smalste optie en is ideaal voor bijvoorbeeld een kinderkamer of een kleine slaapkamer. Als je beperkte ruimte beschikbaar hebt en het bed gebruikt wordt door kinderen of kleinere mensen. Wat wel belangrijk is, is dat een eenpersoonsbed van 80 centimeter waarschijnlijk niet comfortabel is voor volwassenen. Vooral niet als je gewend bent aan meer ruimte tijdens het slapen. 

De meest gangbare maat voor een eenpersoonsbed is 90 centimeter breed. Dit is eigenlijk de perfecte middenweg. Deze maat biedt genoeg comfort en ruimte, maar past ook perfect in een kleinere slaapkamer. Voor de meeste mensen is dit bed ruim genoeg om lekker comfortabel te slapen in een kleinere slaapkamer. 

Je kunt ook kiezen voor een ruimer eenpersoonsbed bed van 100 centimeter breed. Dit is ideaal als je alleen slaapt, maar toch graag wat extra ruimte hebt tijdens het slapen. Een eenpersoonsbed van 100 centimeter biedt wat extra comfort en is perfect voor mensen die ‘s nachts veel bewegen of gewend zijn aan meer ruimte. Als je de ruimte en de mogelijkheid hebt om zo’n bed te kiezen, is dat een geweldig idee. Dan weet je dat je altijd comfortabel kan slapen. Ook ideaal als je geen zin hebt om drie keer een nieuw bed te kopen voor de kids bijvoorbeeld. Dan kun je beter in één keer een ruim bed aanschaffen. 

De meest gangbare maten van 1-persoonsbedden

Zoals gezegd zijn eenpersoonsbedden verkrijgbaar in vele maten en stijlen. Dit is dus ideaal, omdat er voor iedereen wel een perfect eenpersoonsbed te krijgen is. Natuurlijk zijn er wel standaard veelvoorkomende maten die gebruikelijker zijn dan andere. Deze maten zijn wat makkelijker te krijgen en vaak ook iets voordeliger. Als je bovengemiddeld groot bent en je wilt een eenpersoonsbed, moet je misschien voor een op maat gemaakt bed kiezen. 

Een van de meest gangbare maat van eenpersoonsbedden is 90 bij 200 centimeter. Deze afmeting wordt veel gekozen omdat er genoeg plek is voor volwassenen en de gemiddelde breedte genoeg plek biedt voor iedereen zonder al te veel plek in beslag te nemen. Ideaal als je dus zoekt naar een duurzame optie die ook nog eens veelzijdig is. 

Een andere veel voorkomende maat is 80 bij 200 centimeter. Deze maat is een goede keuze voor kinderen of als de ruimte beperkt is. Voor volwassenen is dit niet de ideale maat, omdat je dan waarschijnlijk toch niet genoeg plek hebt om comfortabel te slapen. Je zou er dan voor kunnen kiezen om voor een grotere maat te gaan dus dan 100 bij 200 centimeter. Dan krijg je net dat beetje extra ruimte en comfort. 

Het belangrijkste is dat je kiest voor een bed waar jij lekker comfortabel in kunt slapen. Jouw persoonlijke voorkeuren zijn het allerbelangrijkst. Kijk naar je slaaphouding, je lengte en de ruimte die je beschikbaar hebt. Kijk ook een beetje verder in de toekomst, als je een eenpersoonsbed koopt voor je kindje dan kun je misschien beter kiezen voor een grotere maat. Dan is het nu misschien nog een beetje ruim, maar dan heb je er wel langer plezier van en dan kan het bed ook nog gebruikt worden als de kids wat groter zijn. Kijk dan wel even of het past in de kamer, zeker op de kinderkamer is het belangrijk dat de kids ook genoeg plek hebben om te spelen. Kortom, een eenpersoonsbed is een geweldige keuze: super veelzijdig en duurzaam. Zorg dat je goed kijkt naar wat je belangrijk en prettig vindt, dan weet je zeker dat je de perfecte keuze maakt. 

Brandon Huijer
Geschreven door

Brandon Huijer

Brandon heeft de verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 7 jaar. Met zijn uitgebreide kennis over slaapcomfort en zijn interesse in de laatste technologieën tilt hij jouw nachtrust naar een hoog niveau.

Lees meer van Brandon

Wat is een boxspring? Matrassen hardheden Afmetingen van een twijfelaar Afmetingen van een 2-persoonsbed De beste matrassen bij rugpijn De beste topmatrassen bij rugpijn Welk matras past bij mij? Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!