Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Hoelang gaat een matras mee?

Een goed matras is de sleutel tot een goede nachtrust en een goede nachtrust is natuurlijk super belangrijk. Als je niet goed kunt slapen heeft dat een gigantische impact op je leven, je gezondheid en je stemming. De kwaliteit van je matras heeft een directe invloed op je slaap. Je kan natuurlijk niet lekker slapen als je niet lekker ligt op je matras. Maar hoe lang kun je nou eigenlijk doen met zo’n matras? Hoelang gaat een matras nou daadwerkelijk mee? Dat zijn natuurlijk belangrijke vragen die je meeneemt als je voor een bepaald matras gaat kiezen. Daarom gaan we in dit artikel eens goed kijken naar de levensduur van verschillende matrassen. Zo kun jij makkelijk kiezen welk matras past bij jouw wensen en behoeftes en dan weet je ook of jouw matras misschien aan vervanging toe is. 

Levensduur van verschillende matrassen

Er zijn heel wat verschillende soorten matrassen op de markt. En er is geen one-size-fits-all antwoord op de levensduur van een matras, dat is helemaal afhankelijk van het type matras dat je hebt of wilt hebben. Maar natuurlijk wil je wel weten wat voor vlees je in de kuip hebt als je een matras gaat kopen. De verschillende materialen van matrassen hebben invloed op hoelang een matras mee kan. In deze blog gaan we dieper in op de levensduur van drie veelvoorkomende matrastypes: schuim matrassen, pocketvering matrassen en latex matrassen

Levensduur van schuim matrassen

Schuim matrassen, zoals traagschuim, zijn de afgelopen jaren heel erg geliefd geworden omdat ze zo comfortabel zijn en veel ondersteuning bieden aan je lichaam tijdens het slapen. De gemiddelde levensduur van een schuim matras is afhankelijk van het type schuim dat gebruikt is in het matras, maar schuim matrassen zijn over het algemeen een duurzame keuze. 

Traagschuim staat bekend om een lange levensduur, zeker in vergelijking met polyurethaanschuim. Over het algemeen kun je zo’n 8 tot 10 jaar genieten van een traagschuim matras. Dit hangt natuurlijk ook af van de dichtheid van het schuim, de kwaliteit van de bovenste lagen en de manier waarop je het matras gebruikt. 

Wat betreft gebruik is het belangrijk om je matras met liefde te behandelen. Natuurlijk slaapt de een iets wilder dan de ander, maar toch zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om de levensduur van je schuim matras een beetje te verlengen. Als je een tweepersoonsbed hebt met twee matrassen kan het handig zijn om je matrassen eens te wisselen van kant. Voor ieder bed is het heel slim om je matras eens om te draaien zowel horizontaal als verticaal. 

Het mooiste aan schuim matrassen is dat ze na verloop van tijd hun vorm behouden, waardoor een schuim matras een geweldige keuze is als je op zoek bent naar een duurzaam matras waar je lang lekker op kunt slapen. 

Levensduur van pocketvering matrassen

Een pocketvering matras is een matras met individueel verpakte veren die zorgen voor goede ondersteuning en minimale bewegingsoverdracht. Daarom zijn deze matrassen heel erg populair voor de mensen die een beweeglijke partner hebben en daar vaker wakker van worden. Met een pocketvering matras heb je daar een stuk minder last van. 

De levensduur van een pocketvering matras kan verschillen, maar over het algemeen kun je wel rekenen op een levensduur van zo’n 7 tot 10 jaar. Hierbij spelen verschillende factoren een rol, zoals de kwaliteit van de gebruikte materialen, het aantal veren per vierkante meter en de belasting en het gebruik van het matras. 

Ook bij deze matras is het heel belangrijk om het matras goed te onderhouden. Je matras regelmatig omdraaien is hierbij van belang. Dan zorg je ervoor dat het matras niet telkens op dezelfde plek wordt belast, zo verdeel je de druk over de gehele matras en dan verleng je de levensduur van het matras. 

Pocketvering matrassen zijn ideaal voor de mensen die op zoek zijn naar een goede ondersteuning en een veerkrachtig gevoel. Waar je bij een pocketvering matras wel rekening mee moet houden is dat de veren met verloop van tijd verslijten, waar je bij een ander matras geen veren hebt en dus minder last hebt van deze slijtage. 

Levensduur van latex matrassen

Latex matrassen staan bekend om hun natuurlijke veerkracht, duurzaamheid en hypoallergene eigenschappen. Een latex matras gaat vaak langer mee dan andere matrassen, de gemiddelde levensduur van een latex matras is zo’n 10 tot 15 jaar. 

De duurzaamheid van latex matrassen wordt nog eens versterkt door het elastische karakter van het materiaal. Het voordeel van een latex matras is dat het jarenlang zijn vorm behoudt. Daarnaast heeft latex van nature antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen, ook dat heeft een positieve impact op de levensduur en de hygiëne van het matras. 

Een latex matras is dan ook wel iets prijziger dan andere matrassen, maar dat is de investering absoluut waard. Een latex matras gaat namelijk ook nog eens langer mee en is een geweldige keuze voor een goede prijs-kwaliteitverhouding en slaapcomfort. 

Na hoeveel jaar een matras vervangen?

Nu je weet hoelang elk matras ongeveer meegaat, dan vraag je je natuurlijk af wanneer het tijd is om jouw matras te vervangen. De algemene richtlijn is dat je je matras elke 7 tot 10 jaar moet vervangen. Dit is natuurlijk een richtlijn en dat kan anders zijn aan de hand van verschillende factoren. 

Het belangrijkste is natuurlijk de staat van je matras. Je merkt het vanzelf als je matras begint na te laten, doorzakken, kuilen of mindere ondersteuning. Begin je hier last van te krijgen, dan is het misschien tijd voor een upgrade. Het kan ook zijn dat er iets verandert in je levensstijl, slaapgewoonten of gezondheidstoestand. Ook dat kan een reden zijn om van matras te veranderen. 

Als je matras nog goed in orde is en je wilt de levensduur van je matras verlengen, dan is het belangrijk om je matras goed te onderhouden. Draai je matras regelmatig om, gebruik een matrashoes en maak je matras regelmatig goed schoon. Dit zorgt er allemaal voor dat je extra lang kunt genieten van je heerlijke matras. 

Matrassen worden ook telkens beter, er komen steeds nieuwe innovaties op de markt die het slaapcomfort naar een nieuw niveau tillen. Als je vindt dat je matras je in de steek laat en je niet meer lekker kunt slapen, dan is het misschien tijd om te investeren in een nieuw matras. Dat is toch een van de beste cadeaus die je jezelf kunt geven.

Mitch Huijer
Geschreven door

Mitch Huijer

Mitch Huijer is binnen het familiebedrijf HBeds mede-eigenaar. Mitch heeft als verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 11 jaar in de showroom. Tevens zorgt Mitch ervoor dat de showroom en de website beschikken over het beste assortiment mogelijk in de slaapcomfort-branche, én dit voor iedere portemonnee.

Lees meer van Mitch

Wat is het verschil tussen een boxspring en bed? Welk matras kun je het beste op een boxspring plaatsen? Hoelang gaat een boxspring mee? Hoe vaak dien je je bed te verschonen? Bedwantsen: wat is het en hoe kom je er van af? Beste matrassen voor buikslapers Beste matrassen voor zijslapers Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!