Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Wat is een boxspring?

Een boxspring was vroeger een bed dat je alleen in een luxe hotel kon vinden, maar dat is vandaag de dag gelukkig niet meer het geval. Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in een heerlijke boxspring en in een optimale nachtrust. Een boxspring is gewoon geweldig comfortabel en een van de beste bedden op de markt met heel veel voordelen. Maar wat maakt die boxspring dan zo bijzonder? En waarom heb jij een boxspring nodig om jouw nachtrust helemaal optimaal te maken? In deze blog gaan we dieper in op alles over boxsprings en wat dit type bedden nou zo speciaal maakt. 

De opbouw van een boxspring

Een boxspring is een type bed dat bestaat uit verschillende elementen die samenwerken om jou ultiem slaapcomfort te bieden. Deze elementen kun je helemaal zelf selecteren naar je eigen voorkeuren en persoonlijke smaak. Hartstikke handig, want zo is er wel een boxspring voor iedereen. Een boxspring bestaat ten eerste uit een bedbodem met springveren, daarop ligt dan een matras en bovenop dit matras komt nog een topper. Natuurlijk is een boxspring niet af zonder een mooi hoofdbord en er kan eventueel ook nog een voetbord aan zitten. Laten we eens wat dieper ingaan op elk van deze elementen. 

Bedbodem met springveren

De basis van een boxspring is een bedbodem met springveren. De bodem van een boxspring is gemaakt op basis van stevigheid en duurzaamheid. Hier zitten metalen springveren in die zorgen voor optimale ondersteuning en ventilatie. Het fijne aan deze springveren is dat ze de boxspring flexibel maken, waardoor je al gelijk vanaf de bedbodem zorgt voor een goede vering van het hele bed. 

Het matras

Het volgende element van een boxspring is het matras, deze ligt bovenop de bedbodem. Het matras is eigenlijk de kern van het slaapsysteem. De matrassen van een boxspring zijn zo gemaakt dat ze perfect samenwerken met de bedbodem voor nog meer veerkracht en ondersteuning. De matrassen zijn beschikbaar in veel verschillende materialen zodat je zelf kunt kiezen of je een stevig of een zacht matras wilt. Daarbij heeft iedereen toch zijn of haar eigen voorkeuren. De een houdt van een zacht matras en de ander slaapt liever lekker stevig op een harder matras.

Tevens zijn boxsprings heel stylish. Zo kun je bij veel merken meegestoffeerde matrassen aanschaffen. Hierdoor zijn de zijkanten van de matrassen gestoffeerd, wat een erg luxe uitstraling geeft. Heb je liever toch witte matrassen? Geen probleem, ook dit is mogelijk.. 

De topper

Een topper is een extra laag die bovenop het matras komt te liggen. Een topper heeft verschillende doelen zoals het verbeteren van het ligcomfort, het verlengen van de levensduur van het matras en het bieden van extra ondersteuning. Ook voor een topper heb je weer heel veel keuze uit verschillende materialen. Je kunt zelf kiezen of je een stevige topper of een zachte topper wilt. Je kunt ook kiezen voor een topper van traagschuim dat zich vormt naar je lichaam.

Het hoofdbord en eventueel voetbord

Een boxspring is natuurlijk niet alleen super comfortabel, maar ook gewoon een stijlvol meubelstuk voor in de slaapkamer. Een boxspring ziet er ook gewoon heel erg luxueus uit en maakt van iedere slaapkamer een luxe hotelkamer. Het grootste deel van de uitstraling van een boxspring zit in het hoofdbord en het voetbord. Hier kun je je eigen stijl laten zien. Ook hier heb je geen gebrek aan keuze. Je kunt zelf kiezen welk materiaal en welke vorm je mooi vindt. Een hoofdbord heeft ook als functie dat je erg comfortabel rechtop kunt zitten in je bed, met wat comfortabele kussens in je rug. Hierdoor heb je niet per se verstelbare bedbodems nodig om rechtop te kunnen zitten. 

Verschil tussen bonellvering en pocketvering

Een van de belangrijkste elementen van een boxspring is de vering van het bed. Dat is wat een boxspring uniek maakt, het bed veert heerlijk mee met al je bewegingen voor een optimaal slaapcomfort. Als het gaat om de vering in een boxspring heb je eigenlijk twee keuzes qua vering namelijk bonellvering en pocketvering. Benieuwd wat dat betekent? Lees dan maar snel verder! 

Bonellvering bestaat uit metalen veren die onderling verbonden zijn. Het fijne aan bonellvering is dat je veerkrachtige ondersteuning krijgt van je bed. Maar het maakt ook dat bewegingen beter gevoeld worden. Als je dus een partner hebt die ‘s nachts veel beweegt, kun je bonellvering beter vermijden. De kans is dan groot dat je die bewegingen namelijk ook goed voelt aan jouw kant van het bed. 

Pocketvering bestaat uit individueel verpakte veren die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Deze vering is dan weer een stuk minder gevoelig voor beweging. Als je partner dus een droom heeft waar hij of zij flink aan het bewegen is, dan heb je daar met pocketvering een stuk minder last van. Een ideale keuze voor lichte slapers die behoefte hebben aan een stabiele slaapomgeving. 

Waarvoor dient een topper?

Een topper is optioneel, maar wordt toch vaak toegevoegd aan een boxspring. Een topper heeft namelijk veel functionele voordelen. Ten eerste maakt een topper je boxspring nog comfortabeler, het zorgt voor extra zachtheid en comfort bovenop het matras. Daarnaast verlengt het ook de levensduur van je matras. Door op de topper te slapen en niet op het matras is de belasting van het matras minder groot. De topper is dan een soort beschermlaag voor je matras. Ten slotte kun je je topper ook gebruiken om de hardheid van je matras aan te passen. Als je bijvoorbeeld merkt dat je matras toch iets te hard is, kun je makkelijk een topper erop leggen die lekker zacht is. 

De voordelen van een boxspring

Nu je precies weet wat een boxspring is, moet je natuurlijk ook nog even weten wat de voordelen zijn van zo’n bed en waarom een boxspring echt een toevoeging is aan je leven. Ten eerste biedt een boxspring geweldige ondersteuning aan je lichaam. Door het veersysteem in de bedbodem en het matras is een boxspring een geweldige keuze voor mensen met rugklachten. Daarnaast is een boxspring ook geweldig comfortabel natuurlijk. De combinatie van de bedbodem met vering, het matras en de topper maakt dat je er heerlijk in kunt liggen. En het ziet er ook nog eens geweldig mooi uit! Wat wil je nog meer in een bed? 

Het onderhouden van een boxspring

Overtuigd van de toegevoegde waarde van een boxspring? Het is een geweldig idee om te investeren in een goede boxspring. Maar als je eenmaal dat heerlijke bed hebt, moet je er natuurlijk goed voor zorgen, zodat je er ook lekker lang van kunt genieten. Dit doe je door je matras regelmatig om te draaien zodat er niet bepaalde delen zijn die meer versleten zijn dan andere. Kies je ervoor om een topper toe te voegen aan je boxspring? Laat deze dan regelmatig even luchten uit het raam om de topper lekker fris te houden. Ga goed om met het hoofd- en het voetbord, let hierbij op het materiaal dat je hebt gekozen. Verzorg dit materiaal goed en ga bijvoorbeeld niet met chemische poetsspullen aan het hout of het leer. Met deze tips zorg je ervoor dat jouw boxspring lekker lang mee gaat en dat je er optimaal van kunt genieten!

Brandon Huijer
Geschreven door

Brandon Huijer

Brandon heeft de verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 7 jaar. Met zijn uitgebreide kennis over slaapcomfort en zijn interesse in de laatste technologieën tilt hij jouw nachtrust naar een hoog niveau.

Lees meer van Brandon

Matrassen hardheden Afmetingen van een 1-persoonsbed Afmetingen van een twijfelaar Afmetingen van een 2-persoonsbed De beste matrassen bij rugpijn De beste topmatrassen bij rugpijn Welk matras past bij mij? Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!