Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Wat is het verschil tussen een boxspring en bed?

Een goede nachtrust is ontzettend belangrijk voor je welzijn als mens. Als je een nacht niet goed hebt geslapen is de kans groot dat je je de dag erna slecht voelt en waarschijnlijk wat sneller geprikkeld bent door je omgeving. Lekker kunnen slapen begint natuurlijk met een comfortabel bed, waar je na een lange dag lekker in kunt wegdromen. Gelukkig is er geen gebrek aan keuze als het gaat om het kiezen van een bed en is er voor iedereen wat wils. 

Een van de keuzes die je moet maken als je een nieuw bed wilt, is de keuze tussen een normaal bed en een boxspring. Ieder bed heeft zo zijn eigen voordelen en natuurlijk ook zijn eigen nadelen, maar het is wel handig om te weten wat deze voor- en nadelen zijn. Zo kun jij de beste keuze maken en het bed vinden dat bij jou past. Daarom vind je in deze blog alle informatie die je nodig hebt om het perfecte bed te kiezen. We gaan dieper in op de voor- en nadelen, de overeenkomsten en de grootste verschillen. Zo ga jij gegarandeerd heerlijk slapen in je nieuwe bed. 

Voor- en nadelen normaal bed

Een normaal bed is een prima keuze voor mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar en comfortabel bed. Een van de grootste voordelen van een normaal bed is de prijs. Een gewoon bed is over het algemeen betaalbaarder dan een boxspring. Natuurlijk krijg je dan bij een boxspring ook wat extra comfort, maar dat is de afweging die je dan zelf moet maken of je daar extra voor wilt betalen. Daarom is een normaal bed een geweldige optie voor budget bewuste mensen die toch lekker willen slapen. 

Een ander voordeel van een normaal bed is dat ze in heel veel stijlen, maten en materialen verkrijgbaar zijn. Je kunt dus kiezen uit een gigantisch aanbod aan bedden, waardoor het heel makkelijk wordt om een perfecte match te vinden die past bij jouw persoonlijke smaak. Je hebt dus complete vrijheid om een bed te kiezen, je moet alleen nog even goed zoeken naar de bedden die jij mooi vindt. Alleen even rekening houden met keuzestress, veel succes! 

Nog een voordeel aan een normaal bed is dat je keuze hebt uit heel veel matrassen. Voor elke gangbare maat van een normaal bed heb je heel veel opties voor matrassen. Dat maakt het een stuk makkelijker om de perfecte match te vinden die jou precies genoeg steun geeft tijdens het slapen. Zo kun je ook iets meer experimenteren met verschillende matrassen. 

Een normaal bed heeft natuurlijk ook nadelen. Een van die nadelen is de hoogte van het bed. Een normaal bed is een stuk minder hoog dan een boxspring. Dit maakt dat het lastiger is om op te staan uit een normaal bed, zeker voor oudere mensen kan een boxspring makkelijker zijn. Je hoeft jezelf dan namelijk niet van zo’n diep bed op te hijsen en dat gaat een stuk soepeler. 

Daarnaast heeft een normaal bed ook minder ingebouwde vering dan een boxspring. Als je het fijn vindt dat een bed meeveert dan is een boxspring misschien een betere keuze. Vind je dit niet belangrijk, dan kan een normaal bed een prima match zijn voor jou. 

Voor- en nadelen boxspring

Veel mensen denken bij het horen van het woord ‘boxspring’, wat is dat? Een boxspring is eigenlijk een luxueuze variant van een normaal bed. Een boxspring slaapt heerlijk en geeft je ongekende steun en comfort tijdens het slapen. Een boxspring is een geweldige keuze als je bereid bent om wat extra’s te investeren in een goed bed, waar je jarenlang van wilt genieten. Een boxspring is iets prijziger, maar daar krijg je dan ook echt iets voor terug. Een boxspring heeft veel voordelen, laten we eens even kijken naar wat die voordelen dan precies zijn. 

Een boxspring biedt uitstekende ondersteuning tijdens het slapen. Een boxspring heeft goede vering in het matras en de boxspring, waardoor je lichaam optimaal ondersteunt wordt. Dit heeft weer heel veel voordelen voor je gewrichten en zorgt ervoor dat je lichaam tijdens de nacht optimaal de kans krijgt om te herstellen. 

Een ander voordeel aan een boxspring is de hoogte van het bed. Een boxspring is een heel stuk hoger dan een normaal bed, wat natuurlijk zorgt voor een ultiem luxe look. Maar het heeft ook invloed op het comfort van het bed. Een hoger bed is een stuk makkelijker om in en uit te stappen, wat heel handig is als je bijvoorbeeld last hebt van mobiliteitsproblemen. Op latere leeftijd zul je dit voordeel absoluut waarderen.

Ten slotte is een boxspring ook heel erg veelzijdig. Niet alleen qua stijl en ontwerp, maar ook qua stevigheid. Een boxspring is meestal uitgerust met een topper, dit is een dun matras dat bovenop het boxspring wordt gelegd. Het fijne aan een topper is dat ze verkrijgbaar zijn in heel veel verschillende soorten, waardoor er voor iedereen wel iets te vinden is. 

Een nadeel aan een boxspring is dan de prijs, een boxspring kan wel een stuk duurder zijn dan een normaal bed. Je krijgt hier dan wel weer veel voor terug, maar dat is een afweging die je voor jezelf moet maken over wat jij belangrijk vindt. 

De overeenkomsten tussen een bed en boxspring

Ondanks de genoemde verschillen hebben normale bedden en boxsprings ook best wel wat overeenkomsten. Ten eerste kun je zowel op een gewoon bed als op een boxspring zelf kiezen welk matras je fijn vindt. Je kiest zelf hoe zacht of stevig je het matras wilt hebben zodat het perfect is afgestemd op jouw persoonlijke voorkeur. 

Daarnaast kun je zowel bij een normaal bed als bij een boxspring kiezen voor de stijl, het ontwerp en het materiaal dat jij mooi vindt. Je kunt het dus helemaal naar je eigen smaak maken. Ideaal, toch? 

De grootste verschillen tussen een bed en boxspring

De grootste verschillen tussen een bed en een boxspring zitten in de ondersteuning en vering van het bed. Een boxspring veert een stuk beter mee en geeft meer ondersteuning dan een normaal bed. Vervolgens hangt daar natuurlijk ook een ander prijskaartje aan, waar je dan rekening mee moet houden, alhoewel de prijs-kwaliteitverhouding bij deze bedden allebei goed in balans is. En ten slotte zit er natuurlijk een verschil in de hoogte van het bed, een boxspring is een stuk hoger dan een normaal bed. Uiteindelijk gaat het erom wat jij belangrijk vindt en waar jouw prioriteiten liggen.

Mitch Huijer
Geschreven door

Mitch Huijer

Mitch Huijer is binnen het familiebedrijf HBeds mede-eigenaar. Mitch heeft als verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 11 jaar in de showroom. Tevens zorgt Mitch ervoor dat de showroom en de website beschikken over het beste assortiment mogelijk in de slaapcomfort-branche, én dit voor iedere portemonnee.

Lees meer van Mitch

Welk matras kun je het beste op een boxspring plaatsen? Hoelang gaat een matras mee? Hoelang gaat een boxspring mee? Hoe vaak dien je je bed te verschonen? Bedwantsen: wat is het en hoe kom je er van af? Beste matrassen voor buikslapers Beste matrassen voor zijslapers Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!