Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

De beste topmatrassen bij rugpijn

Lekker kunnen slapen heeft een gigantische impact op je leven. Als je een nacht slecht hebt geslapen dan merk je vanzelf dat je niet de beste versie van jezelf bent. Als mensen hebben we slaap gewoon heel erg hard nodig om bij te komen van alle hectiek van de dag. Onze hersenen moeten alle prikkels verwerken en ons lichaam heeft rust nodig om te herstellen. En lekker slapen begint natuurlijk bij een goed matras. Als je niet lekker kunt liggen in bed is de kans heel erg klein dat je wel lekker kunt slapen. Een goed matras is voor iedereen belangrijk, maar als je last hebt van rugklachten dan heb je een goed matras nog harder nodig. In deze blog delen we alle informatie die je nodig hebt om het perfecte matras te vinden om je rugklachten te verlichten. 

Hoe ontstaat rugpijn tijdens de nachtrust?

Het is lastig om precies aan te duiden waar rugpijn vandaan komt. Elk lichaam is anders en waar jouw zwakke punt misschien in je onderrug zit, zit dat bij iemand anders weer in de nek of schouders bijvoorbeeld. Er zijn een aantal veelvoorkomende oorzaken van rugpijn tijdens het slapen. 

Ten eerste een gebrek aan goede ondersteuning van je matras. Als je bijvoorbeeld op je buik ligt en je matras is doorgezakt, dan krijg je niet genoeg steun in je onderrug en daar kun je uiteindelijk rugpijn van krijgen. Je matras moet genoeg stevigheid bieden om je ruggenwervel en spieren te ondersteunen tijdens het slapen. 

Rugpijn kan ook ontstaan omdat je een verkeerde slaaphouding hebt. Je hebt vast weleens gemerkt dat je een nacht niet goed hebt gelegen en dat je dan in de ochtend wakker wordt met een stijve nek of pijn in je rug. Als dit vaak voorkomt, heb je kans dat het matras dat je hebt, niet goed past bij je slaaphouding. Het is belangrijk om dan op zoek te gaan naar een matras waar je wel lekker op ligt. 

Als je matras oud en versleten is, kan dat ook leiden tot rugpijn. Je matras was dan misschien ooit wel stevig en ondersteunend, maar met de tijd is het matras gewoon versleten. Als je merkt dat je matras niet meer zo lekker ligt als vroeger en dat je vaker wakker wordt met rugklachten, is het misschien tijd om te gaan shoppen voor een nieuw matras. 

Welke typen topmatrassen zijn niet geschikt bij rugpijn?

Als je last hebt van rugpijn moet je net even iets kritischer zijn bij het shoppen van een nieuw topmatras. Niet alle soorten topmatrassen zijn geschikt om rugklachten te verminderen. Je moet even goed zoeken naar een matras dat je genoeg ondersteuning biedt, zodat de gewrichten in je rug beschermd worden, maar uiteindelijk is dit ook dubbel en dik de moeite waard. Er zijn een aantal toppers die je beter kunt vermijden als je je rug blij wilt maken. 

Polyether topmatrassen

Polyether topmatrassen zijn met name populair vanwege de prijs. In dit geval is goedkoop duurkoop, omdat zo’n matras je rugpijn alleen maar erger zal maken. Deze topmatrassen zijn niet stevig en geven je rug niet de ondersteuning die nodig is om klachten te verlichten en toekomstige pijn te voorkomen. Deze toppers zakken nogal snel in en dat zal je slaapervaring niet bepaald verbeteren. Sla deze optie dus maar beter over. 

Koudschuim topmatrassen

Koudschuim topmatrassen zijn in principe hartstikke prima. Voor mensen met rugpijn is dat helaas net even anders. Koudschuim toppers hebben een prima ventilatie en een goede veerkracht, maar geven je rug niet genoeg steun om de klachten te verlichten. Deze matrassen zijn vaak net iets te zacht om je genoeg stabiliteit te geven tijdens het slapen. 

Welke typen topmatrassen zijn wel geschikt bij rugpijn?

Nu je weet welke topmatrassen je niet moet kopen, wil je natuurlijk ook weten welke wel goed voor je zijn. Anders wordt het shoppen wel heel lastig. Gelukkig zijn er ook heel wat toppers te krijgen die gemaakt zijn om je rugpijn te verlichten en je toch een lekkere slaaphouding te geven. 

Latex topmatrassen

Topmatrassen van latex zijn een geweldige keuze voor mensen die last hebben van hun rug. Deze hebben een goede veerkracht, maar geven toch heel veel steun aan je ruggenwervel. Deze toppers kunnen zich makkelijk en snel aanpassen aan je lichaamsvorm, waardoor je in verschillende houdingen lekker kunt slapen. Deze toppers helpen ook om drukpunten te verlichten, wat helpt om de klachten van je rugpijn te verminderen. 

Traagschuim topmatrassen

Een traagschuim topper reageert op je eigen lichaamswarmte en past zich zo aan aan de vorm van je lichaam. Dat is ideaal voor als je last hebt van je rug omdat het matras zich helemaal vormt naar je houding en zo precies verlichting biedt op de plekken waar het nodig is. Deze topmatrassen weten je lichaam altijd op de juiste plekken te ondersteunen. 

Pocketvering topmatrassen

Pocketvering topmatrassen zijn echt heerlijk om op te slapen. Deze toppers zijn precies stevig genoeg en zakken niet door. Deze topmatrassen bestaan uit los verpakte veren die ook los van elkaar kunnen bewegen. Helemaal top dus, want deze matrassen passen zich volledig aan naar de vorm van je lichaam. Deze matrassen zijn perfect voor mensen met rugpijn die op zoek zijn naar een kwalitatief matras met stabiliteit en veerkracht. Mensen die eenmaal op zo’n matras hebben geslapen willen nooit meer anders. 

Waarom een topmatras aanschaffen bij rugpijn?

Een topmatras kan een heel goede toevoeging zijn aan je bed om je slaapcomfort een flinke boost te geven. Als je rugpijn hebt, is een topmatras een goede toevoeging om het comfort van je matras te verbeteren. Een topmatras zorgt ook dat je matras wat langer mee kan gaan. Het is niet alleen een comfortabele toevoeging voor jou, maar ook een soort beschermlaag voor je matras. Een topmatras van latex of traagschuim maakt je bed ook een stuk comfortabeler en gezonder voor je rug. Deze topmatrassen passen zich namelijk aan naar de vorm van je lichaam voor optimaal comfort en drukverlichting. Simpel gezegd, als je lekker wil slapen en je rugklachten wilt verlichten, is een topmatras een geweldige investering. Met deze kleine toevoeging kun je weer heerlijk slapen zonder rugpijn. Investeer in een goede nachtrust en je zult zien dat je gezondheid erop vooruit gaat en je rugpijn langzaam maar zeker minder wordt.

Brandon Huijer
Geschreven door

Brandon Huijer

Brandon heeft de verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 7 jaar. Met zijn uitgebreide kennis over slaapcomfort en zijn interesse in de laatste technologieën tilt hij jouw nachtrust naar een hoog niveau.

Lees meer van Brandon

Wat is een boxspring? Matrassen hardheden Afmetingen van een 1-persoonsbed Afmetingen van een twijfelaar Afmetingen van een 2-persoonsbed De beste matrassen bij rugpijn Welk matras past bij mij? Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!