Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Welk matras past bij mij?

Lekker slapen is misschien wel een van de belangrijkste dingen in een mensenleven. Wat voelt er nou beter dan na een lange dag lekker in bed te stappen? Even bijkletsen met je partner, een boekje lezen of nog even een aflevering van je favoriete serie kijken. Natuurlijk moet je wel het juiste matras kiezen, anders wordt dit heerlijke moment verstoord door een oncomfortabel matras. Dat wil je niet hebben! Daarom is het belangrijk om te kijken naar welk matras past bij jouw lichaam, zodat je altijd met een lach op je gezicht in bed kunt stappen. In deze blog nemen we een duik in de zachte wereld van matrassen zodat jouw nachtrust nooit meer verstoord hoeft te worden door een oncomfortabel matras. 

Soorten matrassen

Er zijn heel wat soorten matrassen te krijgen. Voordat je begint met zoeken is het belangrijk om te weten welke opties je hebt. Natuurlijk wil je ook weten wat de kenmerken, voordelen en nadelen van deze matrassen zijn. Als je dat allemaal op een rijtje hebt kun je gaan kijken naar het matras dat het beste bij jou past. Laten we eerst eens kijken naar de meest populaire matrassen voordat je een matras gaat kiezen. 

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen, ook wel HR-schuim matrassen genoemd, staan bekend als veerkrachtige en duurzame matrassen. Koudschuim heeft een open celstructuur, waardoor deze matrassen goed ventileren en warmte goed kan reguleren. Dat is heel fijn als je het ‘s nachts snel warm hebt. Matrassen van koudschuim bieden goede ondersteuning, ook als je bijvoorbeeld last hebt van rug- of gewrichtsproblemen. Het voordeel van deze matrassen is dat ze lekker stevig zijn. Dat is natuurlijk wel iets waar je van moet houden, als je de voorkeur geeft aan een zachte matras is dit misschien niet de perfecte match voor jou.

Traagschuim matrassen

Traagschuim, of memory foam, past zich aan naar de vormen van je lichaam en zorgt zo voor ultieme ondersteuning tijdens het slapen. Het traagschuim reageert op je eigen lichaamswarmte, dan wordt het schuim zacht en voelt het heel comfortabel aan. Dit matras is ideaal omdat de vorm van het matras zich aanpast aan je lichaamshouding tijdens het slapen, ideaal als je veel beweegt tijdens het slapen. Een traagschuim matras kan helpen om druk te verlichten tijdens het slapen. Een traagschuim matras is ook ideaal als je altijd met je partner in bed slaapt, met zo’n traagschuim matras heb je nauwelijks last van het bewegen van je partner. Waar je wel rekening mee moet houden bij een traagschuim matras, is dat het matras wat warm aan kan voelen. 

Latex matrassen

Latex matrassen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Dat klinkt misschien een beetje gek, want een rubberen matras klinkt nu niet bepaald aantrekkelijk of wel? Toch is een latex matras heel erg comfortabel, deze matrassen zijn erg veerkrachtig en ook nog eens super duurzaam. Het mooie aan latex matrassen is dat ze je rug en gewrichten enorm goed ondersteunen. Daarnaast zijn ze ook nog eens hypoallergeen. Een latex matras is de perfecte keuze als je last hebt van allergieën. Latex matrassen hebben een natuurlijke ventilatie, wat zorgt voor een frisse en gezonde slaapomgeving. Een puntje om op te merken bij een latex matras is dat deze matrassen wel iets zwaarder zijn dan gewone matrassen. Dat is in principe geen probleem, want als je matras eenmaal op je bed ligt hoef je er eigenlijk weinig meer mee te doen. 

Pocketvering matrassen

Een matras met pocketvering bestaat uit individueel verpakte veren die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dit klinkt misschien complex, maar uiteindelijk gaat het erom dat het lekker ligt. Een pocketvering matras biedt geweldige ondersteuning voor je rug. Zo’n matras is ook een geweldige oplossing als je een partner hebt die nogal beweeglijk is ‘s nachts. Met een pocketvering matras hoef je je niet meer te ergeren aan je onrustige partner, je slaap wordt niet langer verstoord door zijn of haar bewegingen. Ook pocketvering matrassen hebben een goede ondersteuning. Nog een voordeel aan matrassen met pocketvering is de uitstekende ventilatie. Door de individueel verpakte veren kan er genoeg lucht door het matras heen. Dit zorgt ervoor dat je matras niet klam en warm aanvoelt en lekker fris blijft. Dit maakt een matras met pocketvering misschien iets minder geschikt voor mensen die het erg snel koud hebben, dan kun je beter kiezen voor een traagschuim matras. Ook dan heb je geen last van beweeglijke partners. 

Welke eigenschappen passen bij mijn lichaam?

Bij het kiezen van het perfecte matras voor jou persoonlijk, is het heel belangrijk om te kijken naar je lichaamstype en je slaapvoorkeuren. Dingen zoals gewicht, favoriete slaaphouding en gezondheidsproblemen kunnen een grote invloed hebben op het type matras dat het beste werkt voor jou. Mensen die last hebben van rugklachten kunnen heel veel baat hebben bij een matras van traagschuim of koudschuim. Deze matrassen bieden een goede ondersteuning en zorgen dat je lekker kunt slapen, zonder je rug onnodig te belasten.  

Ga ook zeker even testen om te achterhalen wat je persoonlijke voorkeuren zijn. De een houdt van een lekker zacht matras, waar de ander liever op een stevige ondergrond slaapt. Dit is heel erg persoonlijk, daarom moet je echt zelf gaan ervaren wat werkt voor jou. Denk na over de stevigheid van het matras en ook allergieën die je misschien hebt. Als je hier veel last van hebt, kan een hypoallergeen matras veel verschil maken. Goed slapen is enorm belangrijk voor je gezondheid en goed slapen begint natuurlijk bij een fijn matras. 

Een goed matras is een van de beste investeringen die je kunt doen. Er is niets zo belangrijk als lekker slapen. Dat moment van in bed stappen en volledig kunnen ontspannen kan helemaal bedorven worden als je bed niet lekker ligt. Het kiezen van het juiste matras is een persoonlijke beslissing waar je zeker even de tijd voor moet nemen. Ga eens goed op onderzoek uit en ga ook verschillende modellen uitproberen om te ontdekken wat de perfecte match voor jou is. Zo wordt lekker slapen een fluitje van een cent en hoef je nooit meer een oncomfortabel bed in te stappen.

Brandon Huijer
Geschreven door

Brandon Huijer

Brandon heeft de verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 7 jaar. Met zijn uitgebreide kennis over slaapcomfort en zijn interesse in de laatste technologieën tilt hij jouw nachtrust naar een hoog niveau.

Lees meer van Brandon

Wat is een boxspring? Matrassen hardheden Afmetingen van een 1-persoonsbed Afmetingen van een twijfelaar Afmetingen van een 2-persoonsbed De beste matrassen bij rugpijn De beste topmatrassen bij rugpijn Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!