Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

De beste matrassen bij rugpijn

Lekker kunnen slapen is super belangrijk voor je gezondheid en je kwaliteit van leven. Als je een nacht slecht geslapen hebt, merk je snel dat je een kort lontje hebt en wat sneller geïrriteerd bent dan normaal. Als je last hebt van rugpijn wordt je goede nachtrust vaak verpest. Een goed matras is altijd belangrijk, maar als je last hebt van rugpijn is een kwalitatief en goed matras dubbel zo belangrijk. Een goed matras kan helpen om je rugklachten te verlichten zodat je toch nog lekker kunt slapen. In deze blog gaan we dieper in op het ontstaan van rugpijn en de rol die een matras kan spelen om deze klachten tegen te gaan en te voorkomen in de toekomst. Ook lees je welke matrassen wel en niet geschikt zijn bij rugpijn. 

Hoe ontstaat rugpijn tijdens de nachtrust?

Rugpijn tijdens het slapen kan heel veel verschillende oorzaken hebben en het is heel lastig om precies te achterhalen wat voor jou nu precies de reden is achter die vervelende rugpijn. Het kan liggen aan je slaaphouding, je lichaamsbouw of de kwaliteit van je matras. Het kan ook zijn dat het hoofdkussen dat je hebt niet goed is voor je lichaamsbouw. Dit kan leiden tot nekpijn, wat uiteindelijk overgaat in rugpijn. Een goed matras is in ieder geval heel belangrijk om rugklachten te voorkomen. Als je momenteel last hebt van rugpijn, moet je matras misschien eens goed onder de loep nemen om te kijken of je genoeg steun krijgt van je matras. Als dat niet zo is, wordt het misschien tijd om in een nieuw matras te investeren. 

Welke typen matrassen zijn niet geschikt bij rugpijn?

Als je op zoek gaat naar een nieuw matras, vliegen de termen je om de oren. Van polyether tot traagschuim tot koudschuim. Klinkt goed, maar wat houdt het nou eigenlijk in en wat heb je eraan? Elk matras heeft zo zijn eigen kenmerken, voordelen en nadelen. En voordat je gaat shoppen, moet je natuurlijk weten wat voor matras past bij jouw slaaphouding, lichaamstype en helaas ook bij je rugklachten. Er zijn een paar soorten matrassen die je beter niet kunt kiezen als je last hebt van je rug. Niet per se omdat dit geen goede matrassen zijn, maar omdat deze voor jou waarschijnlijk niet genoeg steun bieden. Dit zorgt dat je niet lekker kunt slapen en dat je klachten misschien zelfs erger worden, dat willen we niet hebben. 

Polyether matrassen

Polyether matrassen zijn populair omdat ze niet duur zijn, maar deze matrassen zijn zeker niet goed genoeg als je last hebt van rugpijn. Deze matrassen vervormen super snel en geven niet genoeg steun aan je rug tijdens het slapen. En dat is precies wat je niet moet hebben. Je moet net een matras hebben dat je rug ondersteunt, anders worden de klachten alleen maar erger. Laat je dus niet verleiden door de goedkope optie, maar investeer in jezelf en je nachtrust. Onthoud goedkoop is duurkoop en de fysio is een stuk duurder dan een goed matras. 

Koudschuim matrassen

Een koudschuim matras is op zich een prima matras voor de gemiddelde mens met een gezonde rug. Deze matrassen staan bekend om hun goede ventilatie en duurzaamheid, maar met rugklachten heb je toch net iets meer ondersteuning nodig. Deze matrassen zijn wel stevig, maar ze passen zich niet aan naar je lichaamshouding. Dat betekent dat ze misschien net op de verkeerde plekken drukken, waardoor je nog meer rugpijn krijgt. Kies daarom liever voor een matras van traagschuim, latex of pocketvering. Benieuwd wat dat voor matrassen zijn? Lees dan maar snel verder. 

Welke typen matrassen zijn wel geschikt bij rugpijn?

Je hebt er natuurlijk niets aan als we je alleen maar vertellen wat je niet moet kopen. Jij wilt natuurlijk weten welk matras je wel moet hebben om je rugklachten te verlichten. Geen zorgen! Die gaan we ook met je delen. Deze matrassen zijn specifiek ontworpen om rugklachten te verlichten en je een goede nachtrust te bieden. Latex matrassen, traagschuim matrassen en pocketvering matrassen zijn perfect voor mensen die last hebben van rugklachten.

Latex matrassen

Latex matrassen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Een latex matras is erg comfortabel en biedt veel steun. Ze zijn heel erg veerkrachtig en duurzaam, deze matrassen bieden heel veel steun aan je rug en passen zich tegelijkertijd ook goed aan aan de contouren van je lichaam. Zo wordt de druk op je rug verminderd en kun je toch lekker slapen. Zo’n latex matras kan best zwaar zijn, ga dus zeker niet zelf met dit matras slepen. Dat zal je rugklachten zeker niet ten goede komen. 

Traagschuim matrassen

Een traagschuim matras is top als je last hebt van rugklachten. Traagschuim wordt ook wel memory foam genoemd. Dat betekent dat het matras zich vormt naar je eigen lichaamsvorm en zo dus precies op de juiste plekken je lichaam weet te ondersteunen. Dat is exact wat je nodig hebt als je last hebt van je rug. Je moet niet zomaar steun hebben, maar steun op de juiste plekken. 

Pocketvering matrassen

Een matras met pocketvering bestaat uit los verpakte veren die onafhankelijk van elkaar kunnen bewegen. Dit zorgt voor een optimale ondersteuning van de rug, omdat de veren zich precies aanpassen aan de drukpunten van het lichaam. Net zoals bij een traagschuim matras kun je er met een pocketvering matras dus voor zorgen dat er druk ontstaat alleen op de plekken waar dat nodig is, zodat je de klachten ook echt kunt verlichten. Als er druk ontstaat op de verkeerde plekken worden je klachten waarschijnlijk alleen maar erger. 

Waarom comfortzones in het matras belangrijk zijn

De term comfortzone koppel je misschien niet gelijk aan matrassen. Toch zijn comfortzones heel erg belangrijk in deze context. Een comfortzone is een specifieke plek in het matras die ontworpen is om extra steun te bieden aan bepaalde delen van het lichaam zoals bijvoorbeeld je rug. Comfortzones kunnen ook gericht zijn op bijvoorbeeld je schouders of je heupen. 

Als je op zoek bent naar een nieuw matras moet je dus goed letten op deze comfortzones. Als je last hebt van je rug wil je natuurlijk steun in je rug en niet in je heupen. Een goede nachtrust op het perfecte matras helpt niet alleen bij je rugklachten, maar geeft je ook gewoon een beter gevoel. Je voelt je uitgerust, sterk en gelukkig als je goed hebt geslapen en dat begint allemaal bij een goed matras. Neem de tijd om te zoeken naar een goed matras en maak de investering. Je zult jezelf echt dankbaar zijn!

Brandon Huijer
Geschreven door

Brandon Huijer

Brandon heeft de verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 7 jaar. Met zijn uitgebreide kennis over slaapcomfort en zijn interesse in de laatste technologieën tilt hij jouw nachtrust naar een hoog niveau.

Lees meer van Brandon

Wat is een boxspring? Matrassen hardheden Afmetingen van een 1-persoonsbed Afmetingen van een twijfelaar Afmetingen van een 2-persoonsbed De beste topmatrassen bij rugpijn Welk matras past bij mij? Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!