Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Beste matrassen voor zijslapers

Er bestaat een stevige discussie over wat de beste houding is om in te slapen. De zijslapers weten natuurlijk dat dit de meest comfortabele houding is. Wat je favoriete positie ook mag zijn. Je weet dat een goed matras het allerbelangrijkste is om lekker te kunnen slapen. Als je het liefst op je zij slaapt, is het vinden van een goed matras soms wat lastiger, omdat jouw behoeften net wat anders zijn. Maar jouw wensen zijn zeker niet minder belangrijk. Daarom vind je in deze blog alle informatie die je nodig hebt om het perfecte matras te vinden, zodat ook jij heerlijk kunt slapen. Op je zij natuurlijk. 

Waar dien je op te letten als je een zijslaper bent?

Zijslapers hebben een andere slaappositie dan de meeste mensen. Daarom hebben zij net iets andere eisen voor een matras. Als je het liefste op je zij slaapt, is het belangrijk om op een paar dingen te letten als je gaat shoppen voor een nieuw matras. 

Ten eerste de drukpunten. Als je op je zij slaapt, heb je eigenlijk op twee plekken drukpunten, je heupen en je schouders. Een matras voor zijslapers moet specifiek op deze twee drukpunten steun bieden aan je lichaam en de druk hier een beetje opvangen. Zo wordt je lichaam gelijkmatig ondersteund en kun je lekker slapen zonder pijn of irritatie. 

Daarnaast moet je ruggenwervel goed ondersteund worden door dit matras. De wervelkolom moet in een neutrale positie gehouden worden om te zorgen dat je geen last krijgt van rugklachten. Een matras voor zijslapers moet een goede uitlijning hebben, zodat je slaaphouding comfortabel is en gezond voor je lichaam. 

Het comfort van het matras is niet per se een harde eis omdat dit voor iedereen kan verschillen. Toch zijn de meeste zijslapers het er wel over eens dat een matras wat zachter moet zijn om de vormen van het lichaam te volgen, maar niet zo zacht dat het matras helemaal inzakt als je erop gaat liggen. Natuurlijk kun je dit het beste zelf testen, wie weet ben jij wel de uitzondering op de regel. 

Matras eigenschappen die van belang zijn voor zijslapers

Nu je weet waar je op moet letten, kun je beginnen met shoppen. Als je begint met je winkelmandje te vullen, zijn er een aantal kenmerken waar je op moet letten, zodat alleen de allerbeste matrassen door de selectie komen. Als je op deze kenmerken let, zorg je dat je heerlijk kunt slapen en dat je geen last krijgt van rugklachten. Ook dat is heel belangrijk om over na te denken. 

Om te beginnen moet je letten op de zachtheid van het matras. Als je op je rug of je buik slaapt, is een stevig matras best fijn. Maar voor de zijslapers onder ons is een zacht matras misschien toch beter. Als het matras te hard is krijg je last van de drukpunten bij je heupen en schouders. Ga liever voor een zacht tot medium matras dat zich aanpast naar de vormen van je lichaam en de druk op je heupen en schouders vermindert. 

Vervolgens moet je ook letten op de veerkracht van het matras. Matrassen met een goede veerkracht geven steun aan je lichaam en zorgen dat het matras niet te veel inzakt. Dit heb je nodig om je wervelkolom te ondersteunen zodat je geen rugklachten krijgt. Dat wil je natuurlijk niet hebben. Je gezondheid is het allerbelangrijkst en een goed matras is een kleine investering in vergelijking met wat bezoekjes aan de fysio of osteopaat. 

Kijk ook naar de ventilatie van het matras. Dit heeft niet per se invloed op je slaaphouding, maar het zorgt ervoor dat je matras niet te warm wordt. Een goed geventileerd matras houdt geen warmte vast, wat wel fijn is voor de zijslapers. ‘s Nachts wakker wordt omdat je het zo warm hebt, is natuurlijk voor niemand leuk. 

Typen matrassen die geschikt zijn voor zijslapers

Het vinden van het perfecte matras kan best wel een uitdaging zijn. Er is geen one-size-fits-all dus je moet zelf op onderzoek uitgaan om te achterhalen wat de perfecte match is voor jou. Gelukkig zijn er wel al heel wat zijslapers aan je voorgegaan die hun feedback hebben gedeeld zodat je al een kleine voorselectie kan maken. Dit maakt die ingewikkelde zoektocht toch net iets makkelijker! En waarom zou je het moeilijk doen als het ook makkelijk kan? 

Koudschuim matrassen

Koudschuim matrassen zijn geliefd omdat ze een goede veerkracht hebben en genoeg ondersteuning bieden aan je lichaam. De matrassen vormen zich wel naar je lichaam, maar zakken niet in. Deze matrassen zijn perfect om het gewicht van je lichaam gelijkmatig te verdelen, zodat je niet met je volledige gewicht op de drukpunten leunt. Dit kan op de lange termijn namelijk voor vervelende kwaaltjes zorgen. Een koudschuim matras is ook perfect om je ruggenwervel te ondersteunen, Dit omdat deze matrassen stevig zijn, maar niet te hard. 

Pocketvering matrassen

Een matras met pocketvering bestaat uit kleine vakjes met losse veren. Dankzij deze veren hebben deze matras natuurlijk een goede vering, dat is niet zo gek. Deze veren zorgen voor een optimale ondersteuning van je lichaam. Je heupen en schouders hebben genoeg ruimte om weg te zakken, zodat de druk mooi over je hele lichaam verdeeld kan worden. De veren in een pocketvering matras kunnen namelijk los van elkaar bewegen. Door de losse veren is zo’n matras ook goed geventileerd, fijn als je het snel warm krijgt ‘s nachts. 

Geschikte matrassen binnen ons assortiment

In het assortiment van hbeds.nl vind je heel wat matrassen. Ook de zijslapers zijn we niet vergeten. We hebben ook een ruim aanbod aan matrassen die specifiek zijn gemaakt om te voldoen aan de behoeften van zijslapers. We hebben pocketvering matrassen, koudschuim matrassen en traagschuim matrassen. Deze matrassen zijn perfect voor zijslapers omdat ze zich aanpassen naar de vorm van je lichaam en toch voldoende steun bieden aan je ruggenwervel. Daarnaast helpen ze ook bij het gelijkmatig verdelen van de druk over je hele lichaam. Bij ons vind je matrassen voor zijslapers van de beste merken in allerlei maten en stijlen. Neem dus zeker een kijkje tussen ons assortiment, want we kunnen ook jou voorzien van een goede nachtrust. Iedereen verdient het namelijk om lekker te kunnen slapen.

Mitch Huijer
Geschreven door

Mitch Huijer

Mitch Huijer is binnen het familiebedrijf HBeds mede-eigenaar. Mitch heeft als verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 11 jaar in de showroom. Tevens zorgt Mitch ervoor dat de showroom en de website beschikken over het beste assortiment mogelijk in de slaapcomfort-branche, én dit voor iedere portemonnee.

Lees meer van Mitch

Wat is het verschil tussen een boxspring en bed? Welk matras kun je het beste op een boxspring plaatsen? Hoelang gaat een matras mee? Hoelang gaat een boxspring mee? Hoe vaak dien je je bed te verschonen? Bedwantsen: wat is het en hoe kom je er van af? Beste matrassen voor buikslapers Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!