Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Bedwantsen: wat is het en hoe kom je er van af?

Er is niets zo vervelend als wanneer je lekker ligt te slapen en je vervolgens wakker wordt van jeuk en rode bultjes op je huid. Als dit je overkomt is de kans groot dat bedwantsen de boosdoener zijn. Deze kleine, bloedzuigende insecten veroorzaken niet alleen jeuk en irritatie, maar kunnen je ook mentaal heel wat stress bezorgen. Als je ze namelijk eenmaal hebt, is het best ingewikkeld om er weer vanaf te komen. In deze blog vind je alle informatie over bedwantsen, zodat je precies weet hoe je deze vervelende beestjes kunt herkennen en hoe je ze vervolgens kunt bestrijden en voorkomen. Deze informatie is heel belangrijk, want hoe sneller je handelt, hoe groter de kans dat je van deze beestjes af komt. 

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn kleine insecten die zich voeden met het bloed van mensen en dieren. Deze insecten zijn plat van vorm, waardoor ze heel makkelijk binnen kunnen komen en zich in de kleinste spleten en kieren kunnen verstoppen. Bedwantsen zijn echte nachtbrakers en ze wachten tot wij mensen lekker liggen te slapen voordat ze uit hun schuilplek komen. 

Hoe kom je aan bedwantsen?

Er bestaat een misconceptie dat bedwantsen een teken zijn van slechte hygiëne. Dit heeft eigenlijk helemaal niet zo veel met elkaar te maken. Bedwantsen kunnen op een aantal manieren je huis binnendringen. In de meeste gevallen komen bedwantsen binnen door mee te reizen met mensen. De beestjes hechten zich aan je bagage of je kleding en zo komen ze van de ene plek naar de andere.

Het kan ook zo zijn dat bedwantsen binnenkomen via tweedehands meubels die je hebt gekocht. Als je bijvoorbeeld via Marktplaats een mooie bank hebt bemachtigd, kan het zijn dat daar al bedwantsen in hebben gezeten en dat ze zo bij jou zijn binnen gekomen. 

Bedwantsen beet

De meeste mensen herkennen een bedwantsenplaag aan de beten die ze achterlaten. Deze vervelende beestjes voeden zich door mensen te bijten en hun bloed te zuigen. Deze beten zijn klein, rood en kunnen heel vervelend jeuken. Wat het herkennen van bedwantsen lastig maakt, is dat mensen heel verschillend reageren op deze beten. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld heel weinig last van deze beten. Als je niet merkt dat je gebeten bent, is het heel lastig om een bedwantsenplaag te herkennen en te bestrijden. Je kunt een probleem natuurlijk niet aanpakken als je niet weet dat je een probleem hebt. 

Het is dus belangrijk om hierop te letten. Het gebeurt ook vaak dat mensen deze bultjes verwarren met muggenbulten en vervolgens niet in actie komen om de bedwantsen aan te pakken. 

Waar bevinden bedwantsen zich?

Bedwantsen zijn slimme beestjes. Ze verstoppen zich het liefst in de buurt van hun gekozen slachtoffer. Daarom vind je ze vaak in de slaapkamer of rondom je bed, matras of beddengoed. Hier hebben ze altijd toegang tot hun favoriete snack: en dat ben jij! Omdat deze beestjes zo klein zijn, kunnen ze zich makkelijk verstoppen in kleine spleten en kieren zoals bijvoorbeeld de naad van je matras of de plooien in je beddengoed. 

Bij een bedwantsenplaag zul je zien dat bedwantsen zich uiteindelijk ook verspreiden naar andere plekken in huis. Hier verstoppen ze zich achter de plinten, in scheuren in de muur en zelfs in het stopcontact. Voordat je kunt beginnen met bedwantsen bestrijden, is het heel belangrijk dat je weet waar ze zich verstoppen. Als je ze namelijk niet op alle plekken aanpakt, heb je binnen no-time weer een bedwantsenplaag. 

Bedwantsen uitwerpselen in je matras

Naast de beten van bedwantsen kun je deze vervelende beestjes ook herkennen aan hun uitwerpselen. Ook hier moet je wel even goed voor kijken, want zo’n kleine beestjes laten natuurlijk ook maar kleine uitwerpselen achter. De uitwerpselen van bedwantsen lijken op kleine puntjes op papier. Deze uitwerpselen zijn te vinden in de buurt van hun verstopplekken zoals op je matras of beddengoed. 

Als je dit hebt gezien op je beddengoed of matras, is er een grote kans dat je bedwantsen in huis hebt. Het is belangrijk om snel in actie te komen, zodat de plaag zich niet verder verspreidt in huis. 

Zo voorkom je bedwantsen in je matras en bed

Voorkomen is altijd beter dan genezen en dat geldt absoluut voor bedwantsen. Deze insecten zijn namelijk niet makkelijk te bestrijden en als je ze kunt voorkomen, kun je jezelf een hele hoop tijd, geld, moeite en ellende besparen. 

Als je van plan bent om tweedehands meubels te kopen, zorg dan dat je ze heel goed controleert voordat je ze mee naar huis neemt. Controleer alle naden, kieren en plooien om er zeker van te zijn dat je geen bedwantsen mee naar huis neemt. 

Ga je vaak op reis? Zorg dan dat je goed omgaat met je bagage en je kleding, zodat je geen bedwantsen mee naar huis neemt. Ga voor een koffer met een harde schaal, bedwantsen kunnen zich niet zo makkelijk vestigen op plastic als op stof. Leg je koffer nooit op het bed als je in een hotel of AirBnB verblijft. 

Er zijn speciale hoezen voor matrassen en kussens die zorgen dat bedwantsen zich niet in je bed kunnen nestelen. Deze hoezen zijn zo dicht geweven dat bedwantsen niet door de stof kunnen dringen. 

Het helpt ook om je kamer regelmatig op te ruimen. Ondanks dat bedwantsen niets met hygiëne te maken hebben, is het voor bedwantsen veel makkelijker om zich te verstoppen op een rommelige kamer. Door af en toe op te ruimen zorg je dat je tekenen van een bedwantsenplaag sneller kunt herkennen.

Zo bestrijd je bedwantsen in je matras en bed

Als je toch bedwantsen hebt gevonden, is het heel belangrijk om niet af te wachten. Je moet gelijk in actie komen, want een bedwantsenplaag kan zich heel snel verspreiden van één ruimte naar je hele huis. Er zijn een aantal middeltjes die kunnen helpen om bedwantsen tegen te gaan, maar als je met een echte plaag te maken hebt, kun je het beste een professionele partij inschakelen. Verder is het belangrijk om je kleren en beddengoed op een hoge temperatuur te wassen, het liefst op 60°C of meer. Goed en grondig stofzuigen helpt ook om de beestjes te bestrijden.

Mitch Huijer
Geschreven door

Mitch Huijer

Mitch Huijer is binnen het familiebedrijf HBeds mede-eigenaar. Mitch heeft als verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 11 jaar in de showroom. Tevens zorgt Mitch ervoor dat de showroom en de website beschikken over het beste assortiment mogelijk in de slaapcomfort-branche, én dit voor iedere portemonnee.

Lees meer van Mitch

Wat is het verschil tussen een boxspring en bed? Welk matras kun je het beste op een boxspring plaatsen? Hoelang gaat een matras mee? Hoelang gaat een boxspring mee? Hoe vaak dien je je bed te verschonen? Beste matrassen voor buikslapers Beste matrassen voor zijslapers Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!