Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Hoe vaak dien je je bed te verschonen?

Je bed is en blijft toch een van je favoriete plekken. Wat is er nou fijner dan na een lange dag in een heerlijk bed te stappen? Het enige wat nog fijner is, is in een heerlijk schoon bed te stappen. De eerste nacht in een vers verschoond bed is een heerlijk gevoel. Dat zou je het liefst elke dag ervaren toch? Maar hoe vaak moet je nou echt je bed verschonen? Dat is wat we in deze blog eens gaan ophelderen. 

Zodat jij precies weet wanneer het tijd is om de lakens van je bed te trekken en de wasmachine aan te zetten. Een schoon bed is niet alleen heerlijk om in te slapen, maar ook nog eens goed voor de hygiëne en je gezondheid. Dus laten we maar gelijk beginnen! 

Gevolg van te lang niet je bed verschonen

Het lijkt misschien niet zo’n belangrijke taak om je bed te verschonen, maar de gevolgen van het niet verschonen van je bed zijn toch best flink. Deze gevolgen gaan verder dan alleen maar een onfrisse slaapkamer of een minder schoon bed. Je bed niet regelmatig verschonen kan leiden tot serieuze problemen en dit zijn problemen die je natuurlijk liever wil vermijden. 

Huisstofmijten

Een van de problemen van het niet regelmatig verschonen van je bed is het ontstaan van een vruchtbaar klimaat voor huisstofmijten. Deze beestjes leven het liefste in een vochtige en warme omgeving. Een bed dat niet regelmatig verschoond wordt is dus een ideaal broeinest voor huisstofmijt. 

Huisstofmijten eten huidschilfers van mensen en kunnen dus prima overleven in matrassen, kussens en ander beddengoed. Ben je gevoelig voor allergieën? Dan is de kans groot dat je last gaat krijgen van jeukende ogen, niezen en in het ergste geval ademhalingsproblemen als deze beestjes in je bed verblijven. 

Je bed regelmatig verschonen zorgt ervoor dat je de populatie huisstofmijten onder controle houdt, waardoor je die vervelende allergische reacties ook op afstand houdt. 

Bedwantsen

Een nog vervelender gevolg van het niet verschonen van je bed is de mogelijke aanwezigheid van bedwantsen. Bedwantsen zijn kleine, bloedzuigende insecten die leven op het bloed van mensen. Bedwantsen zijn, zoals de naam misschien al weggeeft, vaak te vinden in en rondom het bed. Bedwantsen weten zich heel goed te verstoppen en zijn lastig te bestrijden. 

Bedwantsenbeten kunnen leiden tot irritatie, jeukende bultjes en in ernstige gevallen tot allergische reacties. Door je beddengoed regelmatig goed warm te wassen voorkom je een infestatie van deze vervelende beestjes. 

Nu je weet hoe serieus de consequenties zijn van het niet wassen van je beddengoed, is het belangrijk om dit goed aan te pakken. Je beddengoed wassen is geen hogere wetenschap, maar het is wel belangrijk om het juiste programma te gebruiken, geen beddengoed te vergeten en je beddengoed vaak genoeg te wassen. Maar geen zorgen, dat komt allemaal nog aan bod. 

Met welk wasprogramma was je je beddengoed?

Er zitten heel wat wasprogramma’s op een standaard wasmachine, je hebt vast wel je favoriete programma dat je gebruikt voor de standaard wasjes. Maar je beddengoed verdient wel een speciale behandeling. Een standaard wasprogramma is goed voor een normale was van je beddengoed. Een temperatuur van 40 tot 60 graden is goed genoeg voor het verwijderen van zweet en huidschilfers uit je beddengoed. 

Eens in de zoveel tijd is het aan te raden om je beddengoed op een warm en uitgebreid programma te wassen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een katoenwasprogramma met een hogere temperatuur van zo’n 60 graden. Een hoge temperatuur helpt bij het doden van bacteriën en allergenen. Let hierbij wel op het stof van je beddengoed en de maximale temperatuur waarop dit gewassen mag worden. In deze wasronde kun je dan ook je matrasbeschermers, dekbedden en ander beddengoed meenemen dat misschien niet elke keer wordt gewassen. 

Bij het wassen van je beddengoed kun je wasverzachter beter vermijden. Je denkt misschien dat je beddengoed lekker zacht maakt, maar eigenlijk is het slecht voor het absorptievermogen van bepaalde stoffen zoals katoen. Een mild wasmiddel is prima om je beddengoed te reinigen. 

In welke frequentie dien je te wassen?

Hygiëne is natuurlijk heel belangrijk en je beddengoed wassen is absoluut geen uitzondering. Items die je dagelijks intensief gebruikt kun je het beste een keer per week wassen. Hierbij gaat het om kussenslopen en bedlakens. Zo hou je je beddengoed lekker fris en hou je zweet, huidschilfers en andere onzuiverheden weg. 

Je dekbedovertrekken kun je het beste eens per twee weken wassen. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je eigen voorkeur. Als je het fijn vindt om vaker te genieten van fris beddengoed, dan kun je het ook wekelijks wassen. 

De matrasbeschermer is gemaakt om je matras te beschermen tegen slijtage, allergenen en vuil. Deze moeten minstens een keer per maand gewassen worden zodat ze je matras blijven beschermen. 

Je kussens en dekbedden hoeven niet zo vaak gewassen te worden omdat ze ook beschermd worden door overtrekken en kussenslopen, maar toch is het handig om ze een paar keer per jaar mee te wassen. Check wel altijd even het wasvoorschrift van je kussens en dekbed, zodat er niks mis kan gaan met het wassen. 

Wat dien je allemaal te wassen?

Er liggen heel wat spullen op en rondom je bed. Als je je bed gaat verschonen wil je natuurlijk optimale frisheid na het wassen. Dan is het wel belangrijk dat je al je beddengoed wast. Daarom vind je hier een complete lijst zodat je nooit meer iets overslaat en dat je altijd kunt genieten van een heerlijk fris bedje. Begin altijd met je beddengoed zoals kussenslopen en hoeslakens. Je dekbedovertrek en eventuele plaids moeten ook meegewassen worden. Vervolgens moet je de matrasbeschermers, kussens en dekbedden ook eens in de zoveel tijd wassen. 

Als je deze tips volgt kun je absoluut genieten van een heerlijke nachtrust in een fris bed. Het regelmatig wassen van je beddengoed is niet alleen goed voor je nachtrust, maar ook voor je gezondheid. Frisse lakens zorgen voor minder stof, minder kans op huisstofmijt en bedwantsen en minder kans op allergische reacties. Genoeg redenen dus om je beddengoed regelmatig te wassen.

Mitch Huijer
Geschreven door

Mitch Huijer

Mitch Huijer is binnen het familiebedrijf HBeds mede-eigenaar. Mitch heeft als verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 11 jaar in de showroom. Tevens zorgt Mitch ervoor dat de showroom en de website beschikken over het beste assortiment mogelijk in de slaapcomfort-branche, én dit voor iedere portemonnee.

Lees meer van Mitch

Wat is het verschil tussen een boxspring en bed? Welk matras kun je het beste op een boxspring plaatsen? Hoelang gaat een matras mee? Hoelang gaat een boxspring mee? Bedwantsen: wat is het en hoe kom je er van af? Beste matrassen voor buikslapers Beste matrassen voor zijslapers Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!