Beste prijsgarantie
Gratis bezorging in NL & BE
Dé expert sinds 1983
HBeds reviews368 beoordelingen
HBeds reviews368 beoordelingen

Matrassen hardheden

Lekker kunnen slapen begint natuurlijk met een comfortabel bed en een comfortabel bed begint met een fijn matras. Een van de belangrijkste dingen bij het kiezen van een matras is de hardheid van het matras. Als je zoekt naar een matras zul je al snel zien dat er verschillende hardheidsgraden zijn. Maar wat betekenen die verschillende hardheidsgraden nou eigenlijk en hoe maak je dan de juiste keuze voor een matras? Dat is precies wat we in deze blog eens goed gaan uitzoeken. We gaan dieper in op de verschillende hardheidsgraden en de dingen waar je op moet letten als je de hardheid van je matras gaat kiezen. 

Ten eerste speelt je lichaamsgewicht hier een grote rol. Een matras moet namelijk afgestemd zijn op jouw lichaam. Een zwaarder lichaam heeft vaak wat meer steun nodig, als je slaapt ontstaat er namelijk druk op je lichaam. Waar die druk ontstaat is natuurlijk afhankelijk van je slaaphouding, je kunt op je buik, je rug of je zijde slapen. Hoe dan ook ontstaat er druk op je lichaam en je matras moet helpen om die druk te verdelen over je lichaam. Daarom moet je bij het kiezen van een matras rekening houden met je lichaamsgewicht, in deze blog geven we aan wat het gangbare lichaamsgewicht is bij de verschillende hardheidsgraden. 

Vervolgens moet je ook kijken naar wat je zelf fijn vindt, natuurlijk is je lichaamsgewicht leidend. Maar je matras moet ook voldoen aan jouw wensen, jij moet er natuurlijk wel lekker op kunnen slapen. Stel jouw lichaamsgewicht past bij een H2 matras, maar je houdt van een lekker hard en stevig matras? Dan kun je natuurlijk alsnog voor een harder matras kiezen. Belangrijk is dat je weet wat je zelf het fijnste vindt, als je dat nog niet weet is het wel slim om even de verschillende opties te gaan testen. 

Hardheidsgraden

Matrassen zijn er in verschillende hardheidsgraden, zoals je misschien al weet. En natuurlijk vraagt dat even wat extra moeite qua onderzoek, maar toch zijn die hardheidsgraden heel belangrijk. Jouw lichaam en voorkeur is natuurlijk heel anders dan die van je buurman, maar jullie willen allebei lekker slapen. De hardheid van je matras heeft een grote invloed op je slaapcomfort. Maar voordat je kunt kiezen wil je natuurlijk wel weten wat je opties zijn, daarom gaan we nu even kijken naar de verschillende hardheidsgraden op de markt, zodat jij weet waar je allemaal uit kunt kiezen. 

Hardheidsgraad H2

De hardheid van een matras begint bij hardheidsgraad H2. Dit is een goede basis, zo’n matras is gemaakt om genoeg steun te bieden, maar alsnog zacht aan te voelen. De hardheid van H2 is medium en de perfecte middenweg tussen stevigheid en zachtheid. Qua lichaamsgewicht is dit matras gemaakt op een gewicht van 60 tot 80 kg. 

Zo’n matras ligt heerlijk en ondersteunt je lichaam tijdens het slapen: wat wil je nog meer?  Daarnaast zorgt een H2 matras ervoor dat je geen last krijgt van rugklachten. Dat is wel zo fijn, toch? Dit matras is perfect als je zoekt naar veerkracht en een comfortabel matras. Een H2 matras is perfect voor de mensen die houden van de gouden middenweg: niet te zacht, niet te hard.

Hardheidsgraad H3

Hou je van iets meer stevigheid en lig je graag op een harder matras? Vind je ondersteuning belangrijk? Dan is een H3 matras precies waar jij naar op zoek bent. H3 is het vervolg op H2 en is dus iets harder en steviger. Deze matrassen zijn gemaakt voor mensen die een iets zwaarder lichaamsgewicht hebben. Zo’n matras helpt de druk van je lichaam gelijkmatig te verdelen. De algemene richtlijn voor dit matras is een lichaamsgewicht van 80 tot 100 kilo. 

Dit matras is extra stevig om het gewicht van je lichaam op te vangen en doorzakken te voorkomen. Het fijne aan deze matras is dat drukpunten verminderd worden, dit is vooral heel belangrijk voor mensen met gewichtsproblemen. Ook hier moet je onthouden dat je lichaamsgewicht belangrijk is, maar natuurlijk moet je het zelf ook fijn vinden liggen. Zegt jouw lichaamsgewicht dat hardheidsgraad H3 de beste match is, maar hou je van een heel stevig matras? Dan kun je natuurlijk alsnog kiezen voor H4! 

Hardheidsgraad H4

Is een beetje stevigheid niet stevig genoeg voor jou? Een H4 matras is het antwoord op al je vragen. Als je boven de 100 kilo weegt, is H4 de beste hardheidsgraad voor jou. Dit matras biedt genoeg ondersteuning en zorgt voor stabiliteit zonder doorzakken. Dit is heel belangrijk voor een goede slaaphouding, je moet natuurlijk niet wegzakken in je matras. 

Een H4 matras geeft goede ondersteuning voor mensen met een steviger lichaam, zo kun je rustig slapen zonder last te krijgen van je gewrichten. Je lichaam wordt goed ondersteund en het matras is niet te zacht. 

Hardheidsgraad en jouw lichaamsgewicht

Je bent nu helemaal op de hoogte van alle hardheidsgraden van matrassen. Nu begint het echte werk: het zoeken van het perfecte matras. Je lichaamsgewicht is hierbij de richtlijn voor het vinden van het perfecte matras. De hardheidsgraad is afgestemd op je lichaamsgewicht om zo te zorgen dat al die belangrijke gewrichten in je lichaam goed ondersteund worden. Dit is heel belangrijk om rugpijn en andere lichamelijke klachten te voorkomen. 

Heb je een gemiddeld lichaamsgewicht en ben je op zoek naar een standaard matras? Dan is H2 de perfecte keuze voor jou. Wil je iets meer stevigheid? Dan kun je misschien beter kiezen voor H3 of zelfs H4. Je lichaamsgewicht is belangrijk, maar je moet ook kijken naar je eigen voorkeuren.

Licht je lichaamsgewicht iets hoger dan gemiddeld? Kies dan voor H3 of H4 hardheid. Deze matrassen bieden extra ondersteuning voor je lichaam, zodat de druk gelijkmatig verdeeld wordt en je wervelkolom voldoende ondersteuning krijgt. Wat je misschien nog wel weet van de biologielessen is dat je ruggenwervel heel erg belangrijk is in je lichaam. Een goed matras is daarom dus essentieel. 

De hardheidsgraad van het matras heeft dus veel invloed op je slaap. En je slaap heeft heel veel invloed op je gezondheid, daarom is het heel belangrijk om goed na te denken over het type matras dat je wilt. Gebruik je lichaamsgewicht als richtlijn voor het kiezen van een matras, maar kijk ook naar wat je zelf fijn vindt. Neem de tijd om deze keuze goed te maken. Test de verschillende opties qua de hardheid van het matras, zodat je zeker weet dat je goed zit. 

Brandon Huijer
Geschreven door

Brandon Huijer

Brandon heeft de verantwoordelijkheid om onze klanten zo goed mogelijk te adviseren over de mogelijkheden voor het beste slaapcomfort, dit doet hij al meer dan 7 jaar. Met zijn uitgebreide kennis over slaapcomfort en zijn interesse in de laatste technologieën tilt hij jouw nachtrust naar een hoog niveau.

Lees meer van Brandon

Wat is een boxspring? Afmetingen van een 1-persoonsbed Afmetingen van een twijfelaar Afmetingen van een 2-persoonsbed De beste matrassen bij rugpijn De beste topmatrassen bij rugpijn Welk matras past bij mij? Lees alles van deze expert

Stel je vraag aan onze slaapexperts!

Chat voor vragen of advies!